Weaning recipes your baby will love

Gepubliceerd op 16 juni 2023 om 11:00

Het spenen is een spannende en soms stressvolle tijd voor zowel ouders als baby's. Het is de fase waarin je kleintje kennismaakt met vast voedsel, en het kan een grote aanpassing zijn voor alle betrokkenen. Als babyfotograaf is een van mijn meest populaire sessies mijn oppassessie. Deze sessies vallen meestal rond de tijd dat het spenen begint. Ik heb zoveel gesprekken met ouders die naar mijn studio komen over hoe stressvol spenen kan zijn. Dus besloot ik deze blog samen te stellen met wat informatie over het spenen die ik in de loop van de jaren dat ik met baby's werkte, heb opgepikt. Ik heb ook een paar heerlijke en gemakkelijk te maken recepten toegevoegd waar je baby dol op zal zijn.

 

Volg altijd het advies van Kind en Gezin op. Ze zullen u helpen beslissen wanneer het beste moment is om te beginnen met spenen - ze zullen ook met u praten over het kiezen van baby-geleide spenen, traditionele pureevoeding of een combinatie van beide.

Baby-Led Weaning

Door baby's geleid spenen is een speenmethode waarbij u uw baby vanaf het allereerste begin toestaat zichzelf te voeden. In plaats van puree biedt u uw baby zachte hapjes aan die ze gemakkelijk kunnen oppakken en eten. Deze methode moedigt baby's aan om te ontdekken en te leren over verschillende texturen en smaken, terwijl ze ook hun fijne motoriek ontwikkelen.

Voordelen van door baby's geleid spenen zijn onder meer:

 • Stimuleert zelfregulatie van de eetlust
 • Bevordert onafhankelijkheid en zelfvoedende vaardigheden
 • Biedt een breed scala aan texturen en smaken
 • Kan kieskeurig eten helpen voorkomen

Enkele gemakkelijke eerste voedingsmiddelen voor door baby's geleid spenen zijn zacht fruit en groenten, zoals avocado, banaan, zoete aardappel en gestoomde wortelen.

 

Recipe: Sweet Potato Fries

Ingredients:

 • 1 sweet potato

 • Olive oil

Instructions:

 1. Preheat the oven to 400°F (200°C).

 2. Wash the sweet potato and slice it into sticks. Keep them chunky so they’re easier for little hands to grip. Don’t bother peeling the potatoes - the skin also helps your baby to keep hold of the fries.

 3. Place the sweet potato sticks on a baking sheet and drizzle with olive oil.

 4. Bake for 20-25 minutes or until the sweet potato is tender and lightly browned.

 5. Allow to cool slightly and serve to your baby.

Traditional Puree/Spoon Feeding

De traditionele methode van spenen omvat het pureren van voedsel en het voeden van uw baby met een lepel. Deze methode stelt ouders in staat om te bepalen wat hun baby eet en zorgt ervoor dat ze de juiste voedingsstoffen op het juiste moment binnenkrijgen. Het kan ook een efficiëntere methode zijn, omdat baby's in kortere tijd grotere hoeveelheden voedsel kunnen consumeren.

Voordelen van traditionele puree/lepelvoeding zijn:

 • Zorgt voor controle van de opname van voedingsstoffen
 • Kan efficiënter zijn dan door baby's geleid spenen
 • Kan een goede optie zijn voor baby's die moeite hebben met zelf voeden

Enkele gemakkelijke eerste voedingsmiddelen voor traditionele puree / lepelvoeding zijn gepureerde banaan, appelmoes en gepureerde zoete aardappel.

 

Recipe: Applesauce

Ingredients:

 • 2-3 apples

 • 1/2 tsp cinnamon

 • Water

Instructions:

 1. Peel and chop the apples into small pieces.

 2. Place the chopped apples in a small pot with enough water to cover them.

 3. Add the cinnamon and bring to a boil.

 4. Reduce heat and let simmer for 15-20 minutes or until the apples are soft.

 5. Remove from heat and let cool slightly.

 6. Mash the apples with a fork or blend them in a food processor until smooth.

 7. Serve to your baby.

This recipe can also be poured into ice cube trays to freeze in handy portions.

Het spenen kan een leuke en opwindende tijd zijn voor zowel ouders als baby's. Of je nu kiest voor baby-geleide spenen of traditionele puree/lepelvoeding, het belangrijkste is om een breed scala aan gezonde en voedzame voedingsmiddelen aan te bieden. Wees niet bang om creatief te zijn in de keuken en te experimenteren met nieuwe smaken en texturen. En vergeet niet om heel veel foto's te maken. Het spenen is zo'n leuke tijd, vol nieuwe uitdrukkingen - het is een tijd waarin de persoonlijkheid van je baby echt tot uiting komt. Uw foto's van deze tijd zullen de dierbaarste herinneringen vastleggen.

 

If you’d also like some professional portraits of this amazing time, my sitter sessions are perfect. It’s one of my favourite ages to capture, as babies have so much personality at this stage. You can send me a message here for more info.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.