Caring for your newborn - what to expect in the first few weeks

Gepubliceerd op 9 juni 2023 om 11:00

Een pasgeboren baby mee naar huis nemen is een opwindende en overweldigende tijd voor elke ouder. Het is een tijd vol slapeloze nachten, eindeloze voedingen en constante luierwisselingen. Als nieuwe ouder is het gemakkelijk om je overweldigd te voelen wanneer je je baby voor het eerst mee naar huis neemt. Ze komen niet met een instructieboek, en ondanks wat mensen zeggen, klonk hun gehuil nooit anders voor mij, of ze nu een volle luier hadden of honger hadden!

 

Ik heb zoveel ervaring met het werken met pasgeborenen en spreek bijna dagelijks nieuwe ouders in mijn portretstudio, dus ik heb in de loop der jaren veel tips opgepikt. In deze blog deel ik enkele essentiële tips die ik heb opgepikt over wat je kunt verwachten en hoe je voor je pasgeborene kunt zorgen in deze bijzondere tijd. Ik ben zelf mama van 4, en deze tips zijn ook mijn eigen persoonlijke ervaringen.

Feeding

Pasgeborenen moeten elke 2-3 uur eten, wat betekent dat je je kleintje de klok rond voedt. Of je nu borstvoeding geeft of flesvoeding gebruikt, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om te groeien en te bloeien. In de eerste paar weken is de maag van je baby erg klein, dus hij zal regelmatig moeten worden gevoed om vol en tevreden te blijven. Als je uit het ziekenhuis wordt ontslagen, heb je nog steeds een verloskundige op bezoek totdat je baby in de eerste paar dagen na de bevalling weer op gewicht is. Je verloskundige is een fantastische bron van informatie over voeding en kan je ook doorverwijzen naar ondersteunende diensten, met name voor borstvoedingsproblemen. Neem gerust contact op met Sare van Samen Beleven als je nog op zoek bent naar een verloskundige. Ik raad haar ten zeerste aan.

 

Sleeping

Pasgeborenen slapen het grootste deel van de dag, meestal rond de 16-17 uur in een periode van 24 uur. Dit is een van de redenen dat newborn sessies meestal worden ingepland in de eerste twee weken nadat uw baby is geboren. Na twee weken worden pasgeborenen over het algemeen alerter en blijven ze wat langer wakker. Hoewel pasgeborenen lange tijd slapen, is het zeker niet lang, dus het kan moeilijk te geloven zijn dat ze lang slapen! Pasgeborenen worden vaak wakker voor voedingen, luierwissels en knuffels. Het is belangrijk om een veilige slaapomgeving voor je baby te creëren, door ze bijvoorbeeld op hun rug in een wiegje of mozes mandje te leggen met een stevige matras en hoeslaken. Vermijd speelgoed of losse dekens in hun slaapruimte. Ook hier kan je vroedvrouw of Kind en Gezin advies geven over de laatste richtlijnen veilig slapen.

Luiers

Verwacht de eerste paar weken ongeveer 10-12 luiers per dag te verschonen! U wilt beslissen of u wegwerp- of herbruikbare luiers gaat gebruiken. Wasbare luiers zijn de afgelopen tien jaar echt vooruitgegaan en zijn een briljante milieuvriendelijke keuze. Meer informatie over het kiezen van wasbare luiers vind je hier. Hoe dan ook, je moet ervoor zorgen dat je een voorraad luiers, doekjes (nogmaals, er zijn tal van milieuvriendelijke opties, inclusief wasbare/herbruikbare doekjes] en luier- of barrièrecrème bij de hand hebt. Het is belangrijk om je baby zo droog mogelijk om luieruitslag te voorkomen, wat erg ongemakkelijk kan zijn voor je baby. Hier zijn een paar lokale winkels waar je wasbare luiers kunt kopen: Doekjes en broekjes en Blabloom.

 

Bathing

Je baby in bad doen kan zenuwslopend zijn, maar het is belangrijk om ze schoon en comfortabel te houden. De eerste paar dagen hoeft u uw baby niet in bad te doen, maar wast u hem in plaats daarvan met washandjes of watten. De navelstrengstomp van je baby moet schoon worden gehouden totdat hij eraf valt (meestal rond de leeftijd van 1-2 weken). Veel baby's die bij mij komen voor newborn sessies hebben nog steeds hun navelstrengstomp - het laat gewoon zien hoe nieuw ze zijn! Rz Materniteit Tienen heeft heel handige tips voor het in bad doen van je baby hier.

 

Bonding

Een band met je baby is cruciaal in de eerste weken. Breng tijd door met knuffelen, praten en zingen met je baby. Huid-op-huidcontact is ook belangrijk voor hechting en kan helpen bij het reguleren van de temperatuur, hartslag en ademhaling van uw baby. Deze hechtingsmomenten zijn prachtig om vast te leggen als beelden. Maak selfies en vraag je partner of familie om deze kostbare momenten voor je vast te leggen.

Vraag om hulp

Tot slot, wees niet bang om hulp te vragen. Voor een pasgeborene zorgen kan vermoeiend zijn, en het is belangrijk om ook voor jezelf te zorgen. Alles lijkt een miljoen keer moeilijker of erger om 3 uur 's ochtends als je slaapgebrek hebt! Vraag vrienden en familie om hulp bij het eten, schoonmaken of op je baby passen terwijl je een dutje doet.

De eerste paar weken voor een pasgeborene zorgen kan een uitdaging zijn, maar het is ook een bijzondere en lonende tijd. Het is een tijd die vluchtig is, dus maak heel veel foto's en video's. En vergeet niet om zelf op die foto's te komen. Je zult snel je ritme vinden en genieten van deze kostbare tijd met je baby.

 

Als je een newborn sessie wilt boeken om deze kostbare tijd voor jou en je gezin vast te leggen, neem dan hier contact met ons op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.