That's a great camera - No wonder your pictures are good!

Gepubliceerd op 23 november 2022 om 10:06

Er zijn niet veel fotografen die deze specifieke zin nooit hebben gehoord:

'Dat is een geweldige camera, geen wonder dat je foto's zo goed zijn'

 

Het valt niet te ontkennen dat de juiste apparatuur een enorm verschil kan maken voor de kwaliteit van uw afbeeldingen, maar vandaag ben ik hier om deze mythe te doorbreken!

Het is waar dat investeren in de juiste apparatuur me enorm helpt om mijn werk als newborn fotograaf zo goed mogelijk uit te voeren. Dat gezegd hebbende, het glas (of de lens) op de camera is waarschijnlijk belangrijker dan de eigenlijke camerabody. Lenzen kunnen vaak twee of drie keer zo duur zijn als de camera zelf. Ik moet voortdurend investeren in apparatuur zoals lenzen om u de best mogelijke service te kunnen bieden.

 

Je kunt echter de beste camera en lenzen ter wereld hebben en toch maar middelmatige fotografie produceren. Het belangrijkste stuk gereedschap zit eigenlijk achter de camera! Mijn brein, mijn creativiteit en mijn vermogen om alle training waarin ik heb geïnvesteerd in de praktijk te brengen, maken het verschil tussen een middelmatige foto en een geweldig portret.

Allereerst moet ik de ‘basics’ van fotografie begrijpen. Iedereen kan geluk hebben met een afbeelding en het perfecte portret maken. Maar consequent kwalitatief hoogstaand, muurwaardig werk produceren, nou, dat vereist een heel goed begrip van fotografie.

 

Licht is de belangrijkste factor en is het element dat het beeld ‘maakt’. Zonder licht hebben we geen beelden. Begrijpen hoe je licht in de studio kunt regelen en hoe je het buitenshuis in mijn voordeel kunt laten werken, is essentieel om prachtige portretten voor je te maken. Licht kan vormen en vleien of het kan hard en meedogenloos zijn. Ik wil bijvoorbeeld dat het zachtste licht je pasgeboren baby zachtjes verlicht om ons prachtige, tijdloze erfstukken te geven. Ik moet dit maken, het gebeurt niet per ongeluk en het wordt zeker niet bestuurd door de camera die ik gebruik.

 

Het volgende is focus. Ik moet in staat zijn om beelden te produceren die duidelijk in focus zijn. Het cameramodel dat ik gebruik, kan deze taak iets gemakkelijker maken, maar als ik met kleine pasgeborenen werk, kunnen een paar millimeter het verschil maken tussen een scherp gezicht of niet! Dit is iets wat je misschien niet zo opmerkt op het kleine scherm van een telefooncamera, maar zodra ik een groot stuk muurkunst voor je wil maken, moet de focus haarscherp zijn! Ik moet ook het onscherpe gebied onder controle houden. Dit wordt de scherptediepte genoemd. Het is een complexere versie van de 'portret'-modus op je telefooncamera.

 

Het derde element dat ik als fotograaf moet beheersen, is belichting. In eenvoudige bewoordingen is dit de hoeveelheid tijd dat licht wordt blootgesteld aan de sensor van de camera. De realiteit is dat ik moet beslissen hoe lang ik de sluiter open wil hebben (een langere tijd heeft invloed op mijn focus), hoe breed ik wil dat de opening is waar het licht doorheen schijnt en tot slot hoe gevoelig ik voor licht wil dat de camerasensor is . Hoewel dit ingewikkeld klinkt, wordt het een tweede natuur - een beetje zoals het leren autorijden.

 

Dit alles is dus iets waar ik tijd en geld aan besteed heb om te leren - en dat allemaal voordat ik over creativiteit ga nadenken. Sets ontwerpen, garderobe- en rekwisieten kiezen, nadenken over de compositie van mijn afbeeldingen, poseertechnieken leren - het is een eindeloze lijst waar ik constant in investeer en ontwikkel.

 

Dus, kortom, ja, mijn camera is best goed, maar een beetje zoals de geweldige buitenkeuken van James Martin, zal het op zichzelf geen verbluffende resultaten opleveren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.